Мирен протест пред Басейнова дирекция Източнобеломорски район проведоха  жители на

...
Мирен протест пред Басейнова дирекция Източнобеломорски район проведоха  жители на
Коментари Харесай

Протест пред басейнова дирекция

Мирен митинг пред Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " проведоха  поданици на селата Белащица, Червен и Първенец. Хората желаеха оставката на шефа Васил Узунов поради кариерите в непосредствена непосредственост до селищата. Към тях се причислиха и поданици на други обитаеми места, в които има проблем с водата.

Със заповед на Басейнова дирекция от септември м.г. бе учредена санитарно-охранителна зона – подземни води, към два броя каптирани естествени извори за публично питейно-битово водоснабдяване на село Белащица. Тази заповед взема решение и казуса с водата, и въпроса с кариерите, които са неприемливи при по този начин учредената зона, настояват протестиращите.

" Всички институции, освен Басейнова дирекция, бездействат в продължение на години по проблемите, които има в Белащица, Горнослав, Първенец. Това са институции, които са призвани да пазят публичния интерес. В случая сме тук, пред Басейнова дирекция, тъй като тази седмица имаше планувано дело на компания " Холсим " против заповед за санитарно-охранителна зона, издадена от шефа на Басейнова дирекция, на което дело нямаше представител на дирекцията, нямаше и мнение. Директорът сподели едно мнение, което е изведено с дата деня на делото " - изясни Павел Гимишев.

Хората упорстват санитарно-охранителната зона да остане и водата да бъде присъединена към водопреносната мрежа, а не да се стича в дерето , както е сега. 

Заповедта е на предходния шеф на БД Георги Велев, който, съгласно протестиращите, е защитавал публичния интерес 100 %. Хората припомниха, че по времето на регионалния управител Йордан Иванов в наличието на екоминистъра Борислав Сандов е извършена среща, на която е стихотворец ангажимент за санитарно-охранителна зона.

" Министър Сандов към този момент не е министър, господин Велев не е шеф на Басейнова дирекция, няма кой да пази публичния интерес в лицето на тези институции - показвам Басейнова дирекция. Как може да не си изпратиш юрист или юрист на първо правосъдно съвещание, в случай че знаеш какъв брой е огромен и важен публичния интерес? В Белащица живеят над 5000 души непрекъснато. Ако това не е сериозен интерес - кариерите и водата над Белащица, за които ние тръбим 5 години, къде е публичния интерес? " - съобщи Юлия Бачева.

Служител на Басейнова дирекция излезе при хората и ги предложения да излъчат представител, който да се срещне с шефа Васил Узунов . Протестиращите обаче желаеха или да се качат всички, или шефът да следе при тях. 

Среща в директорския кабинет въпреки всичко се състоя. На нея бе подложен въпроса по кое време е направено и импортирано в съда мнението. " Разбираме ви, и шефът Васил Узунов, и всеки специалист са наясно какъв брой е значима тази заповед за жителите на обитаемоте места, които страдат " - разяснява юристката на дирекцията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР